Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде в България преди Нова

...
Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде в България преди Нова
Коментари Харесай

Първите ваксини на Pfizer пристигат у нас преди Нова година

Ваксината на Pfizer против COVID-19 ще бъде в България преди Нова година или най-късно при започване на 2021 година Това рапортува министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов на работно съвешание, свикано през днешния ден от премиера Бойко Борисов. На срещата е била докладвана настоящата здравна обстановка в страната и прилаганите ограничения за справяне с ковид. Премиерът разпореди  проектът за имунизация да бъде направен оптимално бързо, като акцентира, че имунизациите са доброволни и безвъзмездни за българските жители. Обмисля се пускане с рисковите групи и работещите на първа линия.

" Създали сме нужната логистика. Ще дойдат 125 000 дози от имунизацията на Pfizer. Съвместно с доцент Ангел Кунчев, сега сформираме имунизационния проект. Ще стартираме с рисковите групи. Освен служащите, които са на първа линия, нашите сътрудници медици, ще включим и възрастните хора от домовете. Трябва да отдадем извънредно значимо значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред във връзка с основаването на логистика за идване на имунизацията ", изясни министър Ангелов.

Той регистрира, че излекуваните към този момент са повече от новите случаи. По епидемиологичните информации като заболеваемост в сегашния миг София излиза от областите с най-висока заболеваемос т от 1000 случаи на 100 000 души население. В тази група остават единствено 2 области: Габрово и Кюстендил.

По отношение на обезпечеността на здравната система, по думите на здравния министър, на национално равнище няма недостиг на персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарства.

" По отношение на " Ремдесивир ", нещата към този момент са доста добре канализирани. Има за безусловно всички български пациенти ", регистрира проф. Костадин Ангелов.

" Не желая да слушам, че има проблеми със заплащането на медицинските служащи на първа линия, с медикаментите и защитните дрехи и с готовността за ваксини ", безапелационен беше министър председателят Борисов. Министърът на опазването на здравето отвърна, че полагащите се 1000 лв. на всички медицински експерти на първа линия, както в Поморие, по този начин и в другите лечебни заведения, през днешния ден ще бъдат подредени и ще бъдат по сметките им. 

По думите на премиера Бойко Борисов, е от извънредно значение да се поддържа салдото сред противоепидемичните ограничения и поддръжката за стопанската система.

" Не би трябвало никой да остане с усещането, че ограниченията са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс би трябвало деликатно да го държите. Важно е броят на излекуваните да пораства, страната да премине през рецесията и бизнесът да работи ", сподели още министър председателят.  

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов е подчертал върху нова мярка за поддръжка на бизнеса, която следва да бъде оповестена през актуалната седмица.

" Използваме новаторски метод - за първи път в процедурата ще включим и Национална агенция за приходите, тъй че да реализираме оптималната скорост и отговор на упованията на бизнеса. Подкрепата ще бъде като % от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са наранени от противоепидемичните ограничения. Очакваме процедурата да бъде бърза, в границите на седмица да се подават документи и в сходен период да отговорим със средства от Национална агенция за приходите, които в следствие да бъдат възобновени от ОПИК ", посочи икономическият министър. 

Вицепремиерът Дончев акцентира, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничаващите ограничения. Процесът на заявяване на предпочитание за поддръжка ще е напълно по електронен път посредством специфичен модул през системата ИСУН, което ще улесни оптимално процедурата. 

По време на работното заседание министърът на труда и обществената политика Деница Сачева рапортува, че мярката " Запази ме " стартира от през днешния ден, като всички останали ограничения на държавното управление в поддръжка на бизнеса и жителите също остават да работят. " Работодателите могат да комбинират новата мярка дружно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, в случай че са от бранш хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и превоз " е показала Сачева, представена от държавната пресслужба. 

Социалният министър информира премиера, че са изменени и изискванията на мярката " Заетост за теб ", тъй че безработни могат да се наемат за 6 месеца против възнаграждение от 610 лв. до края на годината и 650 лв. от идната година.

" Възможно е и кандидатстване за фамилна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които дават отговор на изискванията на подоходния аршин. Те биха могли да аплайват за поддръжка от страната и през Агенцията за обществено подкрепяне в размер на 610 лв. на месец ", сподели още министър Сачева. 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова означи, че по информация на сектора българският туризъм стои устойчиво. Работещите в бранша са осведомени, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични ограничения ще дадат резултат единствено и само, в случай че всички сме дисциплинирани и съблюдаваме наредбите на здравните управляващи.

" Ще сме безкомпромисни във връзка с нарушаванията. Целта ни е в следствие да се реализиран равнища, които да разрешат ограниченията да бъдат смекчени ", е добавила Николова. 

По данни на Министерство на вътрешните работи, докладвани на премиера от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, от 13 март т. година до вчерашна дата по отношение на реализирането на контрола за осъществяването на заповедите на министъра на опазването на здравето, формираните досъдебни производства са 3180.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР